21 Sept 2011

Troy Davis avrättas i natt



Med en spruta med giftinjektion planeras 41-årige Troy Davis avrättas i Jackson State Prison i Atlanta, kl. 1.00 i natt svensk tid. Davis blir då den 34:e männsikan som avrättas i USA i år.


1989 arresterades den då 19-årige Davis misstänkt för att ha skjutit polisen Mark MacPhail. Två år senare dömdes han till döden. Bevisen mot honom var dock mycket bristfälliga; något mordvapen återfanns aldrig och det fanns ingen bevisning i form av DNA.


Dessutom har sju av tio av de vittnen, vilkas vittnesmål ledde till den fällande domen, dragit tillbaka sina vittnesmål. De hävdar att de under rättegången tvingades av polis att peka ut Davis som den skyldige.


Sedan 2007 har avrättningen skjutits upp fyra gånger, och vid ett av tillfällena endast två timmar innan den utsatta tiden för giftinjektionen. Davis har hela tiden hävdat att han är oskyldigt dömd, men nekades igår ansöka om nåd samt möjligheten att genomföra ett lögndetektortest.


Omvärlden protesterar


Protesterna mot avrättningen har varit enorma världen över, och tusentals personer samlades för en protestmarsch i Atlanta idag. Över 600.000 namnunderskrifter har samlats in. Amnesty Internationals USA-сhef Larry Cox, sa i ett uttalande idag att beslutet att gå vidare med avrättningen var "samvetslöst".
Mordoffrets mor, Aneliese MacPhail, sa i en intervju med CNN idag att hon ville få det hela överstökat, och att hon aldrig kommer att komma över sorgen över sin sons död, men att hon kommer att erfara en känsla av frid när Davis slutligen avrättats


37 av USA:s 50 delstater tillämpar dödsstraff, och stödet för avrättningar av morddömda fortsätter att vara starkt. 2010 visade en Gallup-undersökning att 64% av amerikanska befolkningen stöder denna strafform, som i övriga västvärlden anses tillhöra det förgångna.


Öga för öga, tand för tand


Det ser alltså ut som den amerikanska staten, under en lång tid framöver kommer att fortsätta att bjuda in mordoffers anhöriga till att bevittna avrättningar i form av giftinjektioner, elektricitet eller arkebusering. Avrättningar som i efterhand inte sällan visat sig vara oskyldiga.


Anhörigas längtan efter återupprättelse är fullkomligt förståelig, men man kan tycka att staten borde stå över känslomässiga krav på hämnd. Endast risken att i ett enskilt fall avrätta en oskyldigt dödsdömd fånge borde vara tillräckligt för att ersätta dödsstraff med livstids fängelse.  

Troy Davis lär ha avböjt erbjudandet att beställa en sista måltid. Han kommer strax innan han avrättas istället serveras vad som står på fängelsets ordinarie meny: Grillad ostburgare, ugnsbakad potatis, bruna bönor, surkål, en kaka och ett glas juice.

No comments:

Post a Comment