26 Sept 2011

Putin och Medvedev byter plats



Efter att president Medvedev på partistämman igår gav sitt fulla stöd till Putins presidentkandidatur i valet i mars 2012, står det nu klart att Putin kommer at bli Ryssland nästa president, enligt Steve Rosenberg (BBC News, Moskva). Medvedev kommer med största sannolikhet ersätta Putin på premiärministerposten.

Putin, som efter att ha styrt Ryssland i två mandatperioder mellan 2000-2008, hindrades av landets konstitution att ställa upp för ytterligare ett nyval 2008.


Genom att utse Medvedev till sin efterträdare har han dock som landets premiärminister lagt grunden för ytterligare två mandatperioder a sex år, och kan i princip komma att styra Ryssland fram till 2024. Därmed skulle han bli den längst sittande ledaren i landet sedan Stalin.

Många frågar sig nu vad Putins planer, i ledningen för sitt parti "Enade Ryssland", innebär för landets framtid . Ryska analytiker betonar bl.a. vikten av ekonomiska reformer.

Putin har givit befolkningen en föraning om var han står i denna fråga med uttalandet: "En regerings uppgift är inte endast att hälla honung i en kopp, utan även att erbjuda en bitter medicin".


Macho-image som går hem
Trots vad som kan tyckas vara en manipulerad och odemokratisk valprocess, är Putin den klart populäraste politikern i Ryssland.

Detta kan dels förklaras med en effektiv censur- och marknadsföringsapparat, men också med Putins macho-betonade framtoning som den starke och oövervinnelige ledaren, vilket tycks gå hem hos den ryska befolkningen.

Skeptisk omvärld
Den ryska oppositionen och omvärlden uttrycker dock stor oro, att med Putin vid rodret, riskerar Ryssland att ytterligare isolera sig och hamna i total stagnation.

Michail Gorbatjev skrev i motståndarsidans tidning "Novaya Gazeta" (Den nya tidningen), om Putin som Rysslands näste president: "Vi kan anta att det inte kommer att ske några framsteg om inte rejäla förändringar äger rum innebärande att hela det nuvarande politiska systemet byts ut."


No comments:

Post a Comment