26 Sept 2011

Putin och Medvedev byter plats



Efter att president Medvedev på partistämman igår gav sitt fulla stöd till Putins presidentkandidatur i valet i mars 2012, står det nu klart att Putin kommer at bli Ryssland nästa president, enligt Steve Rosenberg (BBC News, Moskva). Medvedev kommer med största sannolikhet ersätta Putin på premiärministerposten.

Putin, som efter att ha styrt Ryssland i två mandatperioder mellan 2000-2008, hindrades av landets konstitution att ställa upp för ytterligare ett nyval 2008.


Genom att utse Medvedev till sin efterträdare har han dock som landets premiärminister lagt grunden för ytterligare två mandatperioder a sex år, och kan i princip komma att styra Ryssland fram till 2024. Därmed skulle han bli den längst sittande ledaren i landet sedan Stalin.

Många frågar sig nu vad Putins planer, i ledningen för sitt parti "Enade Ryssland", innebär för landets framtid . Ryska analytiker betonar bl.a. vikten av ekonomiska reformer.

Putin har givit befolkningen en föraning om var han står i denna fråga med uttalandet: "En regerings uppgift är inte endast att hälla honung i en kopp, utan även att erbjuda en bitter medicin".


Macho-image som går hem
Trots vad som kan tyckas vara en manipulerad och odemokratisk valprocess, är Putin den klart populäraste politikern i Ryssland.

Detta kan dels förklaras med en effektiv censur- och marknadsföringsapparat, men också med Putins macho-betonade framtoning som den starke och oövervinnelige ledaren, vilket tycks gå hem hos den ryska befolkningen.

Skeptisk omvärld
Den ryska oppositionen och omvärlden uttrycker dock stor oro, att med Putin vid rodret, riskerar Ryssland att ytterligare isolera sig och hamna i total stagnation.

Michail Gorbatjev skrev i motståndarsidans tidning "Novaya Gazeta" (Den nya tidningen), om Putin som Rysslands näste president: "Vi kan anta att det inte kommer att ske några framsteg om inte rejäla förändringar äger rum innebärande att hela det nuvarande politiska systemet byts ut."


21 Sept 2011

Troy Davis avrättas i natt



Med en spruta med giftinjektion planeras 41-årige Troy Davis avrättas i Jackson State Prison i Atlanta, kl. 1.00 i natt svensk tid. Davis blir då den 34:e männsikan som avrättas i USA i år.


1989 arresterades den då 19-årige Davis misstänkt för att ha skjutit polisen Mark MacPhail. Två år senare dömdes han till döden. Bevisen mot honom var dock mycket bristfälliga; något mordvapen återfanns aldrig och det fanns ingen bevisning i form av DNA.


Dessutom har sju av tio av de vittnen, vilkas vittnesmål ledde till den fällande domen, dragit tillbaka sina vittnesmål. De hävdar att de under rättegången tvingades av polis att peka ut Davis som den skyldige.


Sedan 2007 har avrättningen skjutits upp fyra gånger, och vid ett av tillfällena endast två timmar innan den utsatta tiden för giftinjektionen. Davis har hela tiden hävdat att han är oskyldigt dömd, men nekades igår ansöka om nåd samt möjligheten att genomföra ett lögndetektortest.


Omvärlden protesterar


Protesterna mot avrättningen har varit enorma världen över, och tusentals personer samlades för en protestmarsch i Atlanta idag. Över 600.000 namnunderskrifter har samlats in. Amnesty Internationals USA-сhef Larry Cox, sa i ett uttalande idag att beslutet att gå vidare med avrättningen var "samvetslöst".
Mordoffrets mor, Aneliese MacPhail, sa i en intervju med CNN idag att hon ville få det hela överstökat, och att hon aldrig kommer att komma över sorgen över sin sons död, men att hon kommer att erfara en känsla av frid när Davis slutligen avrättats


37 av USA:s 50 delstater tillämpar dödsstraff, och stödet för avrättningar av morddömda fortsätter att vara starkt. 2010 visade en Gallup-undersökning att 64% av amerikanska befolkningen stöder denna strafform, som i övriga västvärlden anses tillhöra det förgångna.


Öga för öga, tand för tand


Det ser alltså ut som den amerikanska staten, under en lång tid framöver kommer att fortsätta att bjuda in mordoffers anhöriga till att bevittna avrättningar i form av giftinjektioner, elektricitet eller arkebusering. Avrättningar som i efterhand inte sällan visat sig vara oskyldiga.


Anhörigas längtan efter återupprättelse är fullkomligt förståelig, men man kan tycka att staten borde stå över känslomässiga krav på hämnd. Endast risken att i ett enskilt fall avrätta en oskyldigt dödsdömd fånge borde vara tillräckligt för att ersätta dödsstraff med livstids fängelse.  

Troy Davis lär ha avböjt erbjudandet att beställa en sista måltid. Han kommer strax innan han avrättas istället serveras vad som står på fängelsets ordinarie meny: Grillad ostburgare, ugnsbakad potatis, bruna bönor, surkål, en kaka och ett glas juice.